Coming back to Belgrade

Христос се роди, Christ is born! Merry Christmas to all my Orthodox friends. In Serbian you have an expression, Свуда прођи, кући дођи, which means you can travel all over the world, but you will always come home.

This is what I feel about my friends in Belgrade and Serbia. I miss you very much, and I hope I will be able to move back to Belgrade as soon as possible. However, in order to do that, I need enough clients in Norway who want to listen to my lectures, War stories with communication learning. In LinkedIn I am actively searching for people with crisis management skills, and currently I have 672 persons with crisis management skills.

A proper Christmas message could be my interview with Bojana Jovanović from Orthodox radio Slobo Ljubve where I could speak about my experiences from a spiritual perspective, talking about the Lord Jesus Christ who was born, was crucified and is alive today. This is what Jovanović wrote about this 50 minute interview:

Под знаком питања – Кристијан Каш, бивши официр КФОР-а на КиМ: “Нема предаје!”

Норвешки новинар и писац, Кристијан Каш, био је официр КФОР-а на Косову и Метохији. Касније је, као бивши официр НАТО, упутио јавно извињење српском народу за неуспех поменутих снага у заштити мањина у Покрајини. Србија му је, како истиче, други дом и сада јој помаже ангажованим политичким радом. Говори о боравку и дешавањима на КиМ, одлуци да изађе у јавност са извињењем, о значајној улози СПЦ у опстанку Срба на КиМ, о личном духовном преображају кроз који се, како каже, једино може наћи мир, али и следећем политичком кораку ка поништењу одлуке Норвешке о независности КиМ. Како је научио српски језик, шта је у Србији заволео, али и које нам мане примећује, док поносно корача Београдом у мајици „Космет – нема предаје“.

In this Christmas day, let me greet my Serbian friends with the rich words from John 1, the 18 first verses where we speak about God’s son coming to earth for the sake of our sins. Христос се роди, ваистину се роди!

1 У почетку беше Реч Божија, и та Реч беше у Бога, и Бог беше Реч. 2 Ова беше у почетку у Бога. 3 Све је кроз њу постало, и ништа, што је постало, није постало без ње. 4 У њој беше живот, и живот беше светлост за људе. 5 И светлост светли у тами, и тама је не прихвати.

6 Појави се човек, послан од Бога, по имену Јован; 7 овај дође за сведочанство, да посведочи за светлост, да сви поверују кроз њега. 8 Он не беше светлост, него је требало да посведочи за светлост.

9 Истинита светлост, која осветљава сваког човека, долажаше на свет. 10 На свету беше, и свет кроз њега поста, и свет га не позна. 11 Својима је дошао, и његови га не примише. 12 А свима, који га примише, даде моћ да постану деца Божија, – онима што верују у његово име, 13 који се не родише од крви, ни од воље тела, ни од мужевљеве воље – него од Бога.

14 И Реч се оваплоти и станова међу нама, и гледасмо њену славу, славу као јединороднога од Оца, пуног благодати и истине. 15 Јован сведочи за њега и виче: овај је за кога рекох: који за мном долази постоји пре мене, јер пре мене беше. 16 Из његове пуноће сви ми примисмо, и то благодат за благодат. 17 Јер закон је дан преко Мојсија, а благодат и истина дође кроз Исуса Христа. 18 Бога нико никад није видео; јединородни Бог, који је у Очевом крилу, он га објави.