Норвешки хероји у Чаглавици, Norwegian heroes in Čaglavica

English original, click here.

17. и 18. марта 2004. Свен и његове две норвешке пешадијске компаније борили су се као лавови да би заштитили српске животе у српској енклави Чаглавици јужно од Приштине. Свен је лично пуцао и убио Албанце и вероватно је много више убио са својим оклопним транспортером Сису у Обилићу. (Превод није како треба, радио сам.)

Као бивши официр НАТО-а на Косову 2000. године, није нимало пријатно суочити се са мојим наивним ставовима и изјавама, и то је разлог што ћу провести остатак свог живота да дам своје јавно извињење.

Међутим, када смо пропао и пропао 1999. и 2000. и 2004. године, мени је велико задовољство знати да су током овог етничког чишћења Срба у тим драматичним данима 2004. били су норвешки хероји. Наравно, Свен није његово право име, и да су Албанци у Норвешкој знали његово име, он би угрозио животе себе и своје породице.

На многим нивоима, КФОР и међународна заједница ових дана нису успели. Нису имали довољно обавјештајних података, а многи народи у КФОР-у су се понашали кукавички суочавајући се с насиљем албанске руље. За више анализа можете прочитати извештај
The March 2004 Riots in Kosovo: a Failure of the International Community, који је написао норвешки потпуковник Егил Далтвеит. Узмите га директно овде.

За оне који су заинтересовани за процену српске владе о криминалу и тероризму на Косову, корисни је бела књига албански тероризам и организовани криминал на Косову и Метохији. Далтвеит је данашњи норвешки војни аташе у Београду, и заједно смо служели у КФОР-у. Далтвеит је војни обавештавац.

Такође погледајте видео испод, норвешки војници који штите Србе 2004 , са интервјуом са командантом норвешког батаљона, пуковником Арилом Брандвиком и неким војницима који су се борили у Чаглавици. Видео има и титлове на енглеском језику.

https://www.youtube.com/watch?v=-mcqXNJ-VuU

Дана 17. марта 2004. године, норвешка оперативна група, норвешки батаљон у КФОР-у, стајао је на својим возилима како би стигао до Чаглавице из базе Лебане на путу за Подујево. Главни пут је био затворен, па је батаљон морао да прође кроз Обилић. Пошто је Свен био особа са најбољим познавањем географије Косова, он је био командант водећег возила.

“Дошли смо до блокада пута од 3-500 људи, Албанаца у доби од 16 до 40 година, који су једноставно блокирали главну улицу усред Обилића. Када смо се довезли до гомиле, напали су моје возило. Они су једноставно полудели на колима, и такође су покушали да уђу, али су врата била блокирана, тако да нису улазили. Имао сам спремно оружје и устао сам.

Свен је извукао свој Glock 9мм пиштољ и бацио ЦС гранату у средину гомиле да их распрши, али ништа од овога није помогло.

„Затворио сам поклопац и дао возачу наредбе да се настави даље, да их возим равно доле. Да смо тамо стајали, изгубили бисмо замах и цео батаљон би се зауставио. Онда смо се возили равно кроз гомилу, и због тога смо се провезли кроз гомилу, само смо их косили равно доле.

“Мислиш ли да је ико тамо умро?”

„Да, тамо су убијени људи. Када смо прешли преко њих, људи су убијени. Када те прегази шест точкова тежине 22 тоне, онда умреш. Да то нисмо урадили, Чаглавица би спалио. ”

Чаглавица је била у шведском подручју одговорности, а они су тражили да Норвежани дођу и подрже их зато што нису успјели заштитити Чаглавицу. Када су дошли Норвежани, дошло је до потпуног хаоса.

“Албанци су пуцали са АК-47, а Швеђани су лежали на тлу и били су преплашени. Видели смо много људи који су ходали према нама, неколико хиљада људи.
Брзо смо окупили момке и поставили линију, блокирали главни пут са
штитовима, а ми смо били људски дворац против албанске руље која је
долазила.

Норвежани су добили подршку од америчких специјалних снага и ирског батаљона, а шведске специјалне снаге су добиле одређену линију да Албанци не би могли да уђу у Чаглавицу на боковима.

Након што су успоставили линију одбране, војници су могли да виде руљу од 10.000 Албанаца који су дошли у њиховом правцу, а камион са једним возачем и његовим путником такође се приближио норвешкој барикади.

“Видио сам да је камион дошао према нама, али је морао стално да успорава да не трчи своје људе. Албанци су стајали на путу томе, и трчали су и трзали и викали, али на крају је дошао преблизу, а ја сам помислио, ‘ако се сада приближи, најмање 10 до 20 војника умре одмах, јер би он он то учинио. доље.’ Онда сам једноставно морао да убијем возача. Све у свему, испалио сам 11 хитаца.

“Са пиштољем?”

“Да, са пиштољем да.”

“А ти ниси имао пушку или нешто слично?”

“Не, имао сам и МП5 , али сам имао штит у руци тако да га нисам могао користити.”

“Онда је то био пуцањ једном руком?”

Да, јака рука. Видио сам да су га меци ударили јер сам видио да је цијело вријеме сједио и тресао се у аутомобилу ”

“Колико је то било далеко?”

„Можда седам метара, седам до десет метара, и на крају сам видео ударце кад је висио из камиона, па је испао са бочног прозора. Камион се рушио са аутопута у јарак, али камион је био толико близу момцима да су се Албанци успели увући у нашу линију. Онда је дошао један момак који ме је одвео. ”

Двојица мушкараца у камиону била су браћа Бајер и Кастриот Елшани , а Свен се супротставио другом брату који га је напао.

“Био је удаљен један метар када сам га упуцао са два метка у грудима. Пао је право у земљу, а онда су га извукли из линије. ”

У то време ситуација је била изван контроле, а војници су покушали разбити албанску мафију.

„Било је то као да налетим на зид од цигле; било је толико људи. Не можете их вратити,” каже Свен. “Био сам одговоран за тим који је вршио обрачун и отимао се кроз линију, али ви нисте могли да изађете јер сте трчали равно у људе. А Албанци су такође успели да стисну малу децу и старије људе испред. Скривали су се иза људских штитова користећи мале дечаке и све тако.

Војници су се борили читаву ноћ, а 18. марта су такође имали велике операције. “Албанци су такође успели да ухвате шведског сисуа, једног лекара Сису, где су једноставно успели да разбије прозор Сису са полугом, запали га, а унутар повређеног Швеђанина скоро је умро. Покушали су једноставно убити оне који су били у Сису ”, каже Свен.

“Како бисте оцијенили напоре других земаља у односу на норвешке војнике?”

“Ја нећу бити пристран или ништа зато што сам Норвежанин, али да нису стигли Норвежани, Чаглавица би спалио. Швеђани су једноставно одустали. То је најгоре што сам видио, да су били иза њих. Нису уопште били обучени и нису били спремни за оно што се тамо догодило. Ирски батаљон је дошао да нам помогне, и они су добро прошли, а украјинска специјална полиција је такође добро прошла. Они који су потпуно пропали били су индијска специјална полиција за нереде. Није било смисла да су чак и дошли. ”

“Али полиција за нереде мора да је открила такве ствари?”

„Да, али су дошли са бамбусовим штитовима и бамбусовим предметима за индијску земљу. Нису уопште били способни да се носе. Норвежани су били најбољи ирски ударци такође су били веома добри, а исто је било и за украјинску специјалну полицију. Нажалост, Швеђани нису могли много да навијају. Дали су оставку много пре него што смо стигли. ”

КФОР је генерално пропао ових дана, али ми је јако драго да су моји сународници урадили фантастичан посао, а норвешки војници добили су заслужене медаље.

Leave a Reply